Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Cikáni a homosexuálové do plynu." Marksová kritizuje SPD za nenávistné výroky

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Tajemník Okamurova hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslav Staník prý ve Sněmovně pronášel hanlivé výroky na adresu menšin. Mluvil prý o tom, že by "Židi, homosexuálové i Cikáni měli jít do plynu". Na jeho chování si stěžovala končící ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD).

Marksová popsala, že když do sněmovního restauračního klubu vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Řekl pak, že ministryně podporuje homosexuály. "Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat," uvedla politička pro server Aktuálně.cz. Dodala, že se se Staníkem pohádala. Řekla, že podle jejích kolegů tajemník SPD stejně mluvil i o Židech a Romech. Server citoval také další svědky, kteří u incidentu byli.

Tajemník Okamurova SPD serveru v textové zprávě napsal, že nikdy nic takového na adresu menšin neříkal a vše je "sprostá lež od zoufalé politické konkurence". Poslanec SPD Jaroslav Holík, jemuž Staník dělá asistenta, o incidentu nevěděl. Řekl, že pokud se informace potvrdí, bude po Staníkovi žádat omluvu a vyvodí důsledky. "Říct ‘do plynu’ je hodně nešťastné, tam by musela být důraznější sankce," řekl poslanec.

Staník od 80. let působil u někdejšího Sboru národní bezpečnosti, později u policie. Byl dlouholetým členem ČSSD. Ze strany byl v roce 2012 vyloučen, už tehdy úzce spolupracoval s Okamurou. Jako tajemník SPD teď o volbách bránil novinářům ve vstupu do volebního štábu hnutí a volal na ně policii.

Naposledy se vlna nenávisti strhla po zveřejnění fotografie prvňáčků z jedné z teplických škol. Ve třídě jsou totiž romské, vietnamské či arabské děti. Nově zvolená poslankyně Okamurova SPD Tereza Hyťhová se pak nechala slyšet, že autory nenávistných slov "vlastně chápe". Podle jednoho z učitelů teplických školáků je "velké hrdinství" útočit na malé děti.

Témata:  Svoboda a přímá demokracie Michaela Marksová-Tominová rasismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy