Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS dnes na kongresu v Ostravě zvolí nové vedení

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ostrava - Občanští demokraté si dnes na kongresu v Ostravě zvolí nové vedení. Předseda opoziční ODS Petr Fiala, který v čele strany stojí od roku 2014, bude obhajovat svůj mandát.

Podporu získal ve všech regionech a podle výsledků nominačních konferencí nemá konkurenta. Před dvěma lety Fiala při volbě předsedy získal podporu zhruba 90 procent delegátů kongresu, který se v roce 2016 rovněž konal v Ostravě.

Osmadvacátého kongresu ODS by se v Ostravě mělo účastnit asi 540 delegátů. Rozhodovat budou o předsedovi, ale i o složení širšího vedení strany a dalších stranických orgánů. Obdobně silnou pozici jako Fiala má před kongresem rovněž nynější první místopředsedkyně Alexandra Udženija.

Podle výsledků nominačních konferencí dostali podporu krajů také dosavadní místopředsedové Martin Kupka, Miloš Vystrčil a Evžen Tošenovský. V nominacích z dosavadních členů předsednictva nefiguruje bývalá starostka Obrnic na Mostecku Drahomíra Miklošová. Do vedení strany by se chtěl s podporou některých krajů vrátit někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, nominace získali i poslanci Karel Krejza a Martin Baxa.

Kongres v Ostravě je dvoudenní. Dnes občanské demokraty čeká volba předsedy a místopředsedů i politická diskuse. Poslechnou si projevy hostů, mezi nimiž by měl být předseda lidovců Pavel Bělobrádek, předseda hnutí STAN Petr Gazdík nebo místopředseda Evropského parlamentu Ryszard Czarnecki.

Témata:  ODS Petr Fiala

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.