Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kam s jaderným odpadem? Správa úložišť stáhla žádosti o průzkumná území

Ministerstvo životního prostředí
Ministerstvo životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) stáhla svoje žádosti o prodloužení doby platnosti průzkumných území pro hledání úložiště jaderného odpadu. Tento krok má přispět ke zklidnění atmosféry kolem výběru lokality úložiště. Kritika zní hlavně od obcí a spolků sdružených v Platformě proti hlubinnému úložišti.

Mluvčí správy Nikol Novotná připomněla, že ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v závěru loňského roku vrátil do hry průzkumná území na geologické práce pro vyhledávání hlubinného úložiště jaderného odpadu v lokalitách Březový potok, Čertovka, Čihadlo a Magdaléna. Ve všech těchto případech se však podle ní opět spolky, ale také mnohé obce, postavily proti tomuto verdiktu rozkladem.

"V každé kauze stanovení průzkumného území tak existují již tři rozklady o desítkách argumentů, které je třeba vyřešit. Navíc je stanovení průzkumného území na každé lokalitě předmětem žaloby u Obvodního soudu pro Prahu 1 ze strany spolků a některých obcí. Stanovení průzkumných území se tak stávají složitou právní kauzou, která nemá v rozumném časovém horizontu dosažitelné řešení, tj. právně platné rozhodnutí," uvedla mluvčí.

"V žádném případě se tímto krokem nemění postup, nezastavuje proces hodnocení jednotlivých lokalit. Ten i nadále pokračuje s cílem zúžit současný seznam kandidátních lokalit ještě v letošním roce na čtyři a v delším časovém horizontu na dvě," dodala.

Platforma proti hlubinnému úložišti dnes uvedla, že stažení žádostí je logickým vyústěním absurdní situace z konce loňského roku, kdy SÚRAO zpětně obdrželo ve čtyřech lokalitách povolení k provádění geologických průzkumných prací v průběhu roku 2017.

"SÚRAO upustilo od snahy zpětně získat povolení k pracím, o kterých tvrdilo, že prováděny nebyly. Pro dotčené obce a jejich obyvatele je to jen dílčí úspěch ve snaze o transparentní proces hledání úložiště. Náš hlavní požadavek - chybějící zákon o zapojení obcí - je i přes sliby a usnesení minulé vlády stále v nedohlednu," dodal mluvčí platformy Petr Novaha.

Mezi zvažované lokality pro stavbu úložiště patří Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku, Hrádek na Jihlavsku, Horka na Třebíčsku a Kraví Hora na Žďársku. Geologický výzkum byl zahájen také v okolí obou tuzemských jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. Čtyři lokality mají letos postoupit do užšího výběru, finální lokalita pro úložiště má být vybrána v roce 2025. Nynější vláda v demisi v programovém prohlášení uvedla, že výstavbu úložiště zajistí.

Témata:  Ministerstvo životního prostředí České republiky obce ekologie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy