Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci navrhli omezení pro výplatu dávek v poukázkách, objevily se problémy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Některé skupiny chudších lidí už možná nebudou dostávat příspěvek na živobytí v poukázkách místo v penězích. Ve Sněmovně leží hned dvě poslanecké novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, které výplatu dávky v poukázkách omezují. Předkladatelé obou návrhů prakticky shodně tvrdí, že nynější zákonná povinnost dávat část příspěvku v poukázkách přináší v některých případech problémy a zvyšuje byrokracii.

Plně peněžitou dávku by obě předlohy vrátily lidem v pobytových zařízeních sociálních služeb. "Tyto osoby mají problém uhradit stravu a základní potřeby v těchto zařízeních, protože mají část dávky ve formě poukázek, které v některých zařízeních nelze použít," stojí v důvodové zprávě novely, kterou předložila skupina poslanců hnutí ANO.

Jejich návrh se však jeví o něco užší než předloha, kterou podala skupina poslanců z KDU-ČSL, pirátské strany, ČSSD a TOP 09. Zákonodárci ANO chtějí dát výjimku ještě lidem s příspěvkem na živobytí do 500 korun měsíčně, lidem, kteří jsou celý měsíc v nemocnici, a lidem s omezenou svéprávností. Úřady práce by také nemusely dávat poukázky v případech "hodných zvláštního zřetele".

Skupina poslanců z části opozičních stran prosazuje, aby poukázky nedostávali lidé s plným invalidním důchodem, lidé starší 68 let a lidé, kterým úřady ustanovily opatrovníka. Vyloučit chtějí také postižené lidi, kteří pobírají příspěvek na péči kvůli středně těžké závislosti, těžké závislosti a úplné závislosti na pomoci druhých, a pečovatele o postižené lidi.

Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku v posledním roce, dostávají od loňského prosince v poukázkách 35 až 65 procent této dávky. Do novely o pomoci v hmotné nouzi opatření prosadila loni Sněmovna, má bránit zneužívání pomoci od státu. Za poukázky si lidé mohou pořídit potraviny, základní drogerii, dětské a lékárenské zboží, školní potřeby a oděvů. Nedostanou za ně cigarety nebo alkohol.

Příspěvek na živobytí je dávka pro lidi v hmotné nouzi, odvíjí se od stanoveného životního nebo existenčního minima. Životní minimum pro samotného člověka činí 3410 korun. U prvního dospělého v domácnosti odpovídá 3140 korunám a u druhého pak 2830 korunám, u dětí podle věku 1740 až 2450 korunám. Existenční minimum dosahuje 2200 Kč. Nárok na příspěvek má člověk nebo rodina, pokud jí po odečtení přiměřených nákladů na bydlení nestačí příjem na živobytí. V prosinci úřady práce vyplatily celkem 92.200 příspěvků na živobytí, část z nich v poukázkách.

Obě poslanecké předlohy nejprve posoudí vláda. Rozhodne o nich Parlament.

Témata:  sociální dávky zákony Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy