Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš není pro komunisty důvěryhodný? Filip má určité pochybností

Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Šéf KSČM Vojtěch Filip znovu zpochybnil důvěryhodnost premiéra v demisi Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Učinil tak v souvislosti se změnou postoje ANO ke Zdeňku Ondráčkovi a jeho funkci předsedy sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

V komentáři zveřejněném na internetových stránkách komunistické strany se Filip ptá, kde vezme KSČM jistotu, že budoucí Babišova vláda bude realizovat to, na čem se domluví týmy obou subjektů. KSČM dosud připouštěla toleranci kabinetu, pokud bude prosazovat prvky jejího programu. Babiš České televizi řekl, že není pravda, že by se ANO nechovalo korektně.

Po tlaku veřejnosti a opozice Ondráček post šéfa komise opustil. Kritikům vadilo, že se před listopadem 1989 jako policista podílel na potlačování demonstrací proti komunistickému režimu. O víkendu se pro jeho konec vyslovil i Babiš, ačkoliv Ondráček byl minulý pátek zvolen i díky hlasům hnutí ANO. Filip poté v úterý konstatoval, že kvůli důvěryhodnosti ANO je možná tolerance vlády na vážkách.

„Tento komentář jsem si nemohl odpustit. Ostatně mě o něj žádají desítky, nebojím se říci dokonce stovky voličů a sympatizantů KSČM, kteří mi poslední dny píší a ptají se mě, jak to vlastně bude s oním „partnerstvím“ hnutí ANO a KSČM. Přiznám se, že sám nevím, jak se k této věci naše strana po obratu Andreje Babiše a jeho hnutí o 180 stupňů postaví. Rozhodnout musí kolektivní orgány strany,“ uvádí Filip.

Poukazuje na to, že situace mezi voliči KSČM je velmi napjatá. „Není se čemu divit. Ztráta důvěry našeho dosavadního partnera může znamenat i ztrátu důvěry jednobarevné vlády. Rozhodně nechci vyhrožovat, to nemám ve zvyku. Nemůžeme se však tvářit, že se vůbec nic nestalo. Zájem o spolupráci máme. Rádi bychom se podíleli na programu budoucí vlády, našli dostatečnou, i když jistě ne úplnou programovou shodu a díky tomu prosadili větší část toho, co jsme voličům slíbili. Jakou však máme jistotu, že bude budoucí vláda Andreje Babiše realizovat to, na čem se teď domluvíme? Jakou, pane předsedo Babiši? Cožpak podaná ruka pro Vás nic neznamená?“ zajímá Filipa.

Osobně je podle svých slov velmi nepříjemně překvapen. „KSČM je hrdá a suverénní strana. K jednání jsme nešli s tím, aby se věci řešily na náš úkor. Jsme rovnocenným partnerem. Naši lidé přistupovali ke spolupráci nejen v rámci pracovních skupin zodpovědně a především otevřeně. To očekáváme i od našeho partnera...“ poznamenal.

Babiš České televizi řekl, že situace okolo Ondráčka byla ve Sněmovně jasná. Zopakoval, že za jeho zvolení mohly absence poslanců bývalého Demokratického bloku (ODS, KDU-ČSL, STAN, TOP 09), bez kterých by zvolen nebyl. „Komunisti říkají, že jsme nebyli korektní, ale to není pravda. Já jsem pana Ondráčka od prosince žádal, aby řekl, že ho to mrzí, že byl mladý. Ale on to neudělal," uvedl premiér.

Témata:  Vojtěch Filip KSČM Zdeněk Ondráček

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy