Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horská služba loni asistovala u 685 nehod cyklistů

Horská služba ČR, ilustrační fotografie
Horská služba ČR, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Janov nad Nisou (Jablonecko) - Horská služba v loňském roce zasahovala u 685 nehod cyklistů a koloběžkářů. Stovky lidí se při nich zranily a tři lidé zemřeli. Sdělili to dnes organizátoři kampaně Na kole jen s přilbou, jejímž cílem je snížit množství nehod cyklistů a zejména jejich následky.

Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti uvedl, že celkem loni v Česku při dopravních nehodách zahynulo 44 cyklistů. Dalších 353 bylo zraněno těžce a 2945 lehce. "Dá se očekávat, že stále více lidí bude jízdní kolo považovat za každodenní dopravní prostředek. Prevenci nehodovosti bicyklistů je tak potřeba neustále věnovat zvýšenou pozornost," uvedl Budský.

Jízda na kole podle něj prospívá zdraví a pravidelné ježdění prodlužuje život. Spolu s chodci a motocyklisty jsou ale cyklisté považováni za nejohroženější skupiny účastníků silničního provozu. Kampaň Na kole jen s přilbou se proto zaměří na dodržování bezpečnostních zásad při jízdě na kole, a především na používání ochranných přileb.

"Zvláštní pozornost bude věnována starším jezdcům na kolech. Podíl osob ve věku 55 let a starších na celkovém počtu mrtvých cyklistů v loňském roce dosáhl hrozivých 70 procent," uvedl Budský.

S cyklohlídkami, které budou lidem radit nejen ohledně používání bezpečnostních prvků, se lidé budou moci setkat v Jizerských, Krušných a Orlických horách, v Krkonoších, Beskydech a na Šumavě, ale také v Lednicko-valtickém areálu a v desítkách měst.

Témata:  horská služba nehody cyklistů

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy