Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pitomio je v pořádku? Okamura neuspěl s odvoláním

Tomio Okamura jako papež
Tomio Okamura jako papež
Foto: Facebook

Brno - Místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD) neuspěl s dovoláním ve sporu vyvolaném použitím přezdívky Pitomio v týdeníku Reflex. Dovolání směřovalo proti rozhodnutí, na jehož základě se sice vydavatelství muselo na webu omluvit za dva články z roku 2013, ale Okamura nevysoudil odškodnění, navíc justice v obecné rovině připustila možnost použít přezdívku Pitomio v rámci oprávněné kritiky.

Nejvyšší soud rozhodl v březnu, koncem dubna spis vrátil k soudu prvního stupně, plné odůvodnění zatím soudci nezpřístupnili. Dovolání bylo částečně zamítnuto, částečně odmítnuto, řekla ČTK Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který případ řešil jako první.

Městský i Vrchní soud v Praze v kauze zdůrazňovaly, že expresivní a nelichotivé výrazy média nemají proti politikovi používat samoúčelně. Nicméně pokud jde o součást legitimní kritiky konkrétních postojů či výroků, možné to je.

V případě Okamury justice zohlednila také jeho vlastní mediální prezentaci: vystupuje prý provokativně, propaguje politickou nekorektnost, rád volí silná slova, snaží se působit kontroverzně.

"Jedná se sice o výraz expresivní nelichotivý, ale nikoliv a priori vulgární, přičemž fakticky lze pro něj nalézt oporu v obsahu článků, které zevrubně popisují, proč jsou určité žalobcovy myšlenky potenciálně společensky nebezpečné a proč je proto lze považovat s jistou dávkou novinářské zkratky až za pitomosti," citoval před časem server Lidovky.cz z rozhodnutí odvolacího soudu.

Sporné články vycházely v Reflexu v roce 2013. V říjnu téhož roku se Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Momentálně je poslancem a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie. Pojem Pitomio se v posledních měsících čas od času objevuje také v jiných médiích než v Reflexu, například v Euru či Lidových novinách.

Témata:  Tomio Okamura soudy Reflex politická satira Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy