Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet nových exekucí klesl, počet těch ukončených naopak roste. Nejhůře je na severu

Exekuce, ilustrační fotografie
Exekuce, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Počet nově zahájených exekucí loni meziročně klesl o deset procent na 612.000. Počet ukončených exekucí naopak dlouhodobě roste. Nejvíce exekucí, 155 na 100.000 obyvatel, bylo loni u okresního soudu v Ústí nad Labem. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovala Exekutorská komora ČR.

"Soudním exekutorům se oproti předchozím letům podařilo ukončit exekuce ve větším počtu," řekl viceprezident komory Jan Mlynarčík. "V budoucnu může dojít k situaci, kdy počet ukončených exekucí bude vyšší než počet zahájených řízení," uvedl Mlynarčík. Největší pokles zahájených exekucí byl v Praze, o více než pětinu.

Na klesajícím počtu nových exekucí se podle komory projevuje několik faktorů. Některé jsou výsledkem legislativních změn, jako je například zákon o spotřebitelském úvěru a o změně advokátního tarifu, podíl má ale také ekonomická situace.

Podle prezidenta Exekutorské komory Vladimíra Plášila patří mezi problémy exekutorů chybějící koncepce a nesystematické legislativní zásahy do exekučního řádu. "K dnešnímu dni je provedeno již 45 novelizací exekučního řádu od jeho přijetí v roce 2001," upozornil Plášil. Podle něj je u odborníků i veřejnosti poptávka po novém, jednoduchém a moderním exekučním řádu.

Exekutorská komora prosazuje místní příslušnost soudních exekutorů, což by podle ní posílilo jejch nezávislost. Navrhuje také přenesení DPH z nákladů exekuce do snížené sazby. Chtějí umožnit i zastavení "starých" exekucí při skutečné nemajetnosti poškozeného.

Témata:  exekuce ekonomika soudy Ústí nad Labem sociálně vyloučení

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy