Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budou další protesty? Vypněte aplikace Uber a Taxify, vzkazují taxikáři vládě

protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
protest taxikářů proti Uber (Praha, 9.2.2018)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Závazek evidovat tržby řidičů v EET, který společnost Uber ve čtvrtek podepsala s ministerstvem financí, taxikářům nestačí. Požadují, aby vláda nařídila vypnutí aplikací firem Uber a Taxify. Nevylučují další protesty.

Společnost Uber se zavázala podpisem daňového memoranda, že bude od začátku října evidovat tržby svých řidičů v EET a finanční správě poskytovat data o aktivitách šoférů, které stát bude moci využít k daňové kontrole. Povinnost se ovšem bude týkat pouze nových řidičů.

"Veškeré body, které jsou v tomto memorandu by měly být samozřejmostí a rozhodně se nejedná o nějaký ústupek ze strany Uberu. Co se týče EET tak s největší pravděpodobností bude ještě v tomto roce povinné pro všechny řidiče taxislužby prováděné jakoukoli formou," uvedl předseda Sdružení českých taxikářů Petr Polišenský.

Dokud nebude Uber a také estonská společnost Taxify provozovat služby v souladu se zákonem o silniční dopravě a vyhláškou pražského magistrátu, požaduje sdružení okamžité vypnutí jejich aplikací. "Nic jiného než hru o čas tedy za čtvrtečním podpisem memoranda nespatřujeme," dodal Polišenský.

Ministerstvo financí ve čtvrtek uvedlo, že memorandum by mělo uklidnit spory taxikářů s Uberem a rozptýlit obavy z toho, že stát nedokáže regulovat sdílenou ekonomiku. Podle ministryně Aleny Schillerové (za ANO) je současná legislativa dostačující k tomu, aby stát mohl kontrolovat i tyto služby. Dohoda by se zároveň podle ministryně měla stát základním kamenem pro kontrolu dalších společností fungujících na podobné bázi. 

Témata:  taxi vláda ekonomika Taxi Uber

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy