Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Společné foto s Kajínkem? Ostravští policisté vyvázli jen napomenutím

Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení
Jiří Kajínek po 23 letech vyšel z vězení
Foto: Tomáš Soukup / INCORP images

Ostrava - Policisté, kteří se v Ostravě vyfotili s Jiřím Kajínkem, nakonec vyvázli jen s písemným napomenutím. Fotografie vznikla před budovou Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava. Omilostněný vrah tam u služebního vozu policie zapózoval se třemi ozbrojenými policisty. Snímek se následně rozšířil na sociálních sítích.

Počínání policistů už na jaře jejich nadřízení odsoudili a označili ho za ohrožení profesní cti.

"Ředitel Městského ředitelství policie Ostrava v rámci neveřejného řízení ve věcech služebního poměru uznal vinnými z kázeňského přestupku tři policisty a uložil jim kázeňský trest dle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Rozhodnutí jsou pravomocná," uvedla už dříve mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná.

"Jednalo se konkrétně u všech tří policistů o uložení kázeňského trestu písemné napomenutí," je uvedeno nyní v textu, který policie zveřejnila na webu.

Kajínek byl odsouzen 23. června 1998 na doživotí za to, že v roce 1993 zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelbu přežil. Žádost o obnovu procesu zamítly vrchní i Ústavní soud. Prezident Miloš Zeman loni udělil Kajínkovi podmíněnou milost.

Témata:  Jiří Kajínek Policie ČR Ostrava

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy