Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová uráží a zastrašuje lidi, bagatelizuje hrozbu migrace, naštval se Klaus. Pak se ozval Kalousek

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý český prezident Václav Klaus v úterý kritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou. Odsoudil především její prohlášení, že Německo v současnosti čelí třem velkým výzvám – zvyšujícímu se pravicovému radikalismu, antisemitismu a násilí ze strany jednotlivých uprchlíků. Na jeho slova obratem zareagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Je pro nás zcela jasné, že čelíme třem výzvám. Jednou je zvyšující se pravicový radikalismus v Německu. Další je znepokojivý antisemitismus, který stále znovu masivně ohrožuje židovský život v zemi, u něhož jsme rádi, že tu znovu je a že kvete. A třetí výzva jsou samozřejmě také násilné zločiny spáchané jednotlivými uprchlíky," uvedl mluvčí Merkelové Steffen Seibert, podle kterého se ale všem třem dá čelit jen prostředky právního státu.

Klaus z kancléřčiných slov vyvodil, že Merkelová považuje názory obyčejných Němců „za pravicový radikalismus”, čímž uráží milióny Němců, uvedl server Novinky.cz. Merkelové také vytkl, že „zneužívá německé historické špatné svědomí, německý antisemitismus, který vedl až k holokaustu a k osvětimským pecím, k dnešnímu zastrašování občanů”.

Fakt, že Merkelová popisuje násilné činy z poslední doby jako akty jednotlivců, pak podle něj pouze „zlehčuje ničivé dopady migrace”. „Její slova jsou výsměchem a karikaturou dnešní evropské reality. Evropští demokraté se s tím nemohou smiřovat,” tvrdí Klaus, který se netají svými sympatiemi k protiimigrační Alternativě pro Německo (AfD).

Na Klausova slova obratem zareagoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Chudáci Němci...Nedokáží mít vlastní názor a nechají se zastrašit od Merkelové. My se zastrašit nedáme. Nás tady denně straší oba Klausové, Zeman, Okamura i Babiš a my statečně a hrdě věříme jejich bludům. Zase jsme kousek vepředu... Cestou na Východ,“ rýpnul si český politik.

Témata:  Václav Klaus Angela Merkelová Miroslav Kalousek uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy