Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská dívka, která odjela podpořit radikály z IS, zemřela

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn/Rakka - Britská školačka, která se minulý rok vydala s dalšími dvěma dívkami do Sýrie podpořit Islámský stát, je po smrti. Podle BBC zemřela v syrském městě Rakka. Bylo ji pouhých 16 let.

Dívka zřejmě zahynula při leteckém náletu spojeneckých sil. Do Sýrie spolu se svými dvěma stejně starými přítelkyněmi odletěla loni v únoru z londýnského letiště Gatwick. Britské ministerstvo vnitra zprávu o její smrti nekomentovalo.

Do Sýrie se dostaly tajně přes tureckou hranici, podle médií se vydaly za svou bývalou spolužačkou z londýnské školy. Případ vyvolal napětí mezi Británií a Tureckem a taky měl značnou vlnu pozornosti v médiích.

Podle bezpečnostnách složek odcestovalo do Sýrie již 600 britských muslimů. Zhruba 50 z nich byly mladé ženy a dívky, které se většinou připojily k IS nebo k jiným radikálním skupinám. Právě britští muslimové, kteří se vrací ze Sýrie do země představují bezpečnostní riziko.

Témata:  Islámský stát Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy