Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nacistický zlatý vlak stále nenalazen, hledači chtějí kopat jinde

Zlato
Zlato
Foto: ČNB

Varšava - Od úterka hledaly desítky lidí legendární zlatý vlak nacistů, který má být už od konce druhé světové války uvězněný v tajném tunelu v Polsku. Zatím se ale dostavilo jen zklamání.

Polsko-německý tandem hledačů pokladů Piotr Koper a Andreas Richter pro hledání vlaku, který je podle legendy napěchovaný zlatem, poklady a zbraněmi, nadchnul na šedesát geologů, ženistů a další odborníků.

Ti za pomoci těžké techniky rozkopali 65. kilometr historické železniční trati mezi Vratislaví a Waldenburgem alias Valbřichem. Ale i když kopali do mnohametrové hloubky, narazili hledači jen na hlínu a kamení.

Neobjevili žádný tajný tunel a už vůbec ne vlakový transport napěchovaný zlatem. Ukázalo se totiž, že jednolitá vrstva, kterou lovci pokladů považovali za strop železničního tunelu, je ve skutečnosti upěchovaný jíl.

Přesto se lovci pokladů nevzdávají. Podle zpráv polských i světových médií hodlají v kopání dnes pokračovat, jen na jiném místě.

Historici ovšem mají jasno - žádný nacistický zlatý vlak neexistuje, jde jen o místní legendu. Zlato, o kterém je řeč, prý nacisté před postupující Rudou armádou odvezli úplně jinudy.

Témata:  Polsko poklady II. světová válka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy