Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádisté se dostávají do německé armády, zájemce bude prověřovat tajná služba

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Každého zájemce o vstup do německé armády prověří vojenská kontrarozvědka (MAD), stojí v zákoně, který dnes schválila vláda Angely Merkelové. Důvodem je obava, aby se do ozborjených složek nedostali extremisté či džihádisté.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal, že armáda mezi rokem 2007 a dubnem letošního roku označila 22 vojáků za islamisty. Pěti z nich v té době už skončil služební poměr, zbylých 17 propustila. Deník také uvedl, že nejméně 29 bývalých vojáků odcestovalo do Sýrie nebo Iráku a přinejmenším někteří z nich se připojili k IS.

"V současnosti existují náznaky, že se islamistické kruhy snaží získat krátkodobé služební posty v německé armádě," uvádí se v odůvodnění návrhu zákona.

Výrazně vyšší početní zastoupení než islamisté mají podle všeho v německé armádě pravicoví radikálové. I na ně se nový zákon bude vztahovat. Na seznamu německé kontrarozvědky je nyní 268 podezřelých pravicových extremistů, 64 podezřelých islamistů a šest podezřelých levicových radikálů.

Nová legislativní úprava by měla platit od července příštího roku. Kontroly se budou týkat každý rok zhruba 20.000 aspirantů na službu v německé armádě.

Témata:  Německá armáda Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.