Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjev nepustí do Eurovize Rusy vystavené sankcím

Ukrajinka Jamala zvítězila v 61. ročníku soutěže Eurovision Song Contest 2016 (foto: Anna Velikova)
Ukrajinka Jamala zvítězila v 61. ročníku soutěže Eurovision Song Contest 2016 (foto: Anna Velikova)
Foto: eurovision.tv

Kyjev - Ukrajina pohrozila, že do země nepustí ruské zpěváky vystavené sankcím, budou-li Moskvou delegováni do mezinárodní písňové soutěže Eurovize.

 Její příští ročník bude hostit Kyjev. Sankce, včetně zákazu vstupu do země, na řadu Rusů uvalila Ukrajina po násilné anexi Krymu.

Loni ve Stockholmu soutěž vyhrála ukrajinská zpěvačka Jamala s písní věnovanou krymským Tatarům deportovaným sovětským režimem za druhé světové války. Vítězství Ukrajinky podle regulí znamená, že příští ročník uspořádá její země. Triumf Jamaly a její písně vyvolal v Moskvě pobouření, ozvaly se hlasy, že Rusko na "politickou provokaci" Kyjeva odpoví v roce 2017 bojkotem soutěže.

Ukrajinský ministr kultury Jevhen Nyščuk dnes prohlásil, že ruští zpěváci zařazení na ukrajinský seznam nežádoucích osob za podporu krymské anexe do země vpuštěni nebudou.

"V Rusku je mnoho slušných umělců, kteří věří, že mír je důležitá věc, že by neměli hovořit jazykem agresora a znásilňovat sousední země, že by měli naopak promlouvat k lidem jen písní a hudbou," řekl ministr.

Témata:  Ukrajina Rusko Eurovize

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy