Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neměli bychom odcházet, ale Britové se rozhodli. Muž, který byl pověřen jednáním o brexitu, promlouvá

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha/Londýn - Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt nyní pracuje nejen jako europoslanec, ale obdržel i post zástupce pro jednání s Velkou Británií o jejím odchodu z Evropské unie, tedy o brexitu. Přesto však tvrdí, že Britové dělají jednu velkou chybu.

"Britské úřady říkají, že chtějí, aby výsledkem brexitu byla úspěšná Británie. To je oprávněné. Ale naše úloha je jiná. My musíme hájit zájem více než 400 milionů evropských občanů. A musíme zajistit, že se jejich zájmy budou brát v úvahu," řekl Českému rozhlasu europoslanec.

"Spouštěcí impuls musí přijít od Velké Británie. My ani nemůžeme začít jednání, jestliže Británie nepoužije článek 50 Lisabonské smlouvy. A my na to čekáme, protože není dobré, aby ta doba nejistoty, kterou prožíváme teď, pokračovala. Firmy ani jednotlivci nevědí, jaká bude situace v Británii a v Evropě v dalších letech," dodal.

Podotkl, že země, která chce opustit Unii, to musí oficiálně oznámit a až od té chvíle mohou začít jednání mezi Velkou Británií a evropskými institucemi. 

Přesto se domnívá, že by bylo pro Británii lepší v Unii zůstat, ale většina britských občanů se tak nerozhodla. "Jsme demokraté. Nemůžeme říct: jéje, oni se rozhodli takto, tak my uděláme něco proti tomu. Pro mne to není otázka nějaké odplaty. Nebudeme Brity za jejich volbu trestat. Musíme hledat dobré řešení, které bude v zájmu obou. Jak Spojeného království, tak ostatních evropských zemí a občanů, kteří v nich žijí," uvedl ve vysílání.

Témata:  Brexit Guy Verhofstadt Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy