Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Číně se něco děje. Druhý nejmocnější muž promluvil o vážných problémech

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking- Wang Qishan, hlavní čínský bojovník proti korupci, ostře odsoudil některé své kolegy z Komunistické strany Číny. Nařknul je, že věří v „duchy a nadpřirozené bytosti.“ Kritizoval taktéž neochotu členů strany platit členské příspěvky a chválil nekompromisní styl vládnutí čínského prezidenta.

Wang jako vedoucí Ústřední komise pro disciplinární inspekci, je klíčovou postavou proti-korupčního programu prezidenta Si Ťin-pchinga. Wang je na šestém místě nejvyššího vedení strany, sedmičlenného Politbyra ústředního výboru Komunistické strany Číny. Podle serveru Quartz však díky svému blízkému napojení na prezidenta jej lze po něm považovat za nejmocnějšího muže v Pekingu, a tedy druhého nejmocnějšího muže v Číně.

Na setkání Čínského lidového politického poradního shromáždění 31.11. pronesl Wang tvrdou řeč vůči svým kolegům.. Řeč vešla ve známost až 1.12, poté co byla online publikována hlavními státními novinami People's Daily. Její nekompromisní tón a kontroverzní obsah týkající se vnitřních pochodů strany však vzbudil velkou pozornost všech čínských médií.

Wang kritizoval členy strany, že jsou lhostejní vůči straně a když mají platit členské příspěvky, vyhrožují, že stranu raději opustí. Ústředí komise pro disciplinární inspekci vyzvala v únoru 88 milionů členů strany, aby platily své příspěvky, „aktivně, včas a osobně", a tím tak vyjádřili svou loajalitu straně.

Podle Wanga se neloajalita straně projevuje i příkonem některých členů strany k náboženství. Wang si stěžoval, že namísto principů Marxismu-Leninismu věří v duchy a nadpřirozené bytosti. Podle Wanga nevěří v organizaci, ale mistry, čímž mínil charismatické náboženské vůdce. Jak upozorňuje agentura Reuters, od členů ateistické komunistické strany se očekává, že nebudou praktikovat náboženství a obvinění z porušení tohoto konsensu jsou často používány proti těm, co spáchali korupci za účelem většího pošpinění jejich jmen.

Server Quartz upomíná na případ bývalého vedoucího čínské bezpečnosti Zhou Yongkanga, který je jednou z nejmocnějších obětí proti-korupční kampaně. K jeho pádu z výšin moci přispělo jeho důvěrné napojení na charismatického mistra umění čchi-kung, klasického čínského cvičení a práce s životní energií čchi.

Podle Wanga vyhoštění a uvěznění bývalých nejvyšších úředníků jako je Zhou nebo Bo, bývalý stranický šéf města Čchung-čching, dokazuje úspěch prezidentovy politiky spočívající v naprosto striktnímu vládnutí straně. Od jeho nástupu do prezidentského úřadu v roce 2012 bylo více než milión členů strany potrestáno za porušení stranické disciplíny a více než 200 vysoce postavených funkcionářů obdrželo kárný trest od Ústřední komise pro disciplinární inspekci.

Wang též uvedl, že během šestého stranického pléna pořádaného v říjnu byly dva vysocí úřednici požádáni, aby odešli, protože jejich oddělení se potýkají se systematickou korupcí. Ačkoliv neřekl jména, jedná se pravděpodobně o Li Liguoho a Dou Yu, vedoucí úředníky ministra pro občanské záležitosti.

Témata:  Čína korupce komunisté

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy