Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečná práce za minimální peníze? V hračkářském průmyslu panují otřesné podmínky

Shanghai Tower
Shanghai Tower
Foto: Qilei Cai

Peking - Výzkum americké organizace China Labor Watch, o kterém informoval britský týdeník The Observer, zmonitoroval podmínky v čínských továrnách na hračky. Zjistil, že tamní dělníci pracují nejméně 11 hodin denně v prostředí, které si nikdo z nás nedokáže představit.

Server uvádí, že zatímco Vánoce jsou pro děti rájem, pro zaměstnance hračkářského průmyslu jde o noční můru. Podmínky v čínských továrnách jsou totiž nejen nevyhovující, ale místy i doslova otřesné.

Pracovníci organizae pronikli v utajení do jedné z takových továren a byli zděšeni. Zjistili, že za velmi nízký plat pracují dělníci ve fabrice i 11 hodin denně šest dní v týdnů. Úřady přitom povolují pouze 36 hodin přesčasů za měsíc, to ale čínské fabriky netrápí.

Nejde přitom o továrny vyrábějící neznačkové hračky na čínský trh. Z továren odebírají hračky i takoví giganti jako Disney, Mattel nebo McDonald's.

Práce s chemikáliemi je životu nebezpečná

Týdeník spadající pod mediální skupinu deníku The Guardian také zjistil, že v mnoha fabrikách lidé pracují s nebezpečnými chemikáliemi, které se používají například na měkčení plastů. Ačkoliv některé složky obsažené v chemikáliích mohou způsobit i smrt, zaměstnanci nemají na výběr. Jsou rádi, že nějakou práci mají. 

SiaoFang stráví výrobou panenek Barbie více než 66 hodin týdně. Přebývá na ubytovně, v místnosti s dalšími devíti ženami, stovky kilometrů od rodiny. Nemá k dispozici vlastní sociální zařízení ani teplou vodu, přesto je rád. Má totiž aspoň nějakou práci, a tak je na tom lépe, než řada dalších Číňanů.

Za hračkářským průmyslem stojí skupina ICTI Care Foundation, ta je ale podle vyjádření, které poskytla týdeníku, bezmocná. Na nápravě s ní však chce spolupracovat firma McDonald's, pro kterou v těchto fabrikách vznikají hračky do oblíbeného Happy Meal. Tvrdí, že se situací bude zabývat a zjedná nápravu.

Témata:  Čína hračky

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.