Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Ukrajině vraha oslavují. Atentátník z Turecka je hrdina, tvrdí poslanec

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Mevlut Mert Altintas, který zastřelil ruského velvyslance Andreje Karlova v turecké metropoli, je na Ukrajině oslavován jako hrdina. Pochválil ho Poslanec Nejvyšší rady Vladislav Parasjuk.

Vraha ruského velvyslance identifikovaly bezpečnostní zdroje jako ankarského policistu, který byl právě mimo službu. Zatím není jasné, zda pachatel náležel k nějaké širší organizaci. K atentátu se nikdo dosud nepřihlásil.

Podle tvrzení tureckých médií po vraždě mimo jiné zazpíval v arabštině hymnu syrské organizace Fronta dobytí Sýrie, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida.

Tajné ověřují, zda útočník náležel k radikální skupině, která se dříve jmenovala An-Nusra. Hnutí zatím na svých sítích na atentát nereagovalo. Podle listu The Sun se k útoku přihlásil Islámský stát.

Vraždu však někteří považují za akt hrdinství, a překvapivě je mezi nimi i ukrajinský poslanec Vladislav Parasjuk. "Když je člověk odhodlán za cenu vlastního života přistoupit na mimořádná opatření kvůli pravdě, pak můžeme s jistotou říci, že je to hrdina," napsal na sociální síti Parasjuk.

K příspěvku přiložil fotografii střelce Mevluta Merta Altintase s pistolí v ruce poté, co zastřelil ruského diplomata. V komentářích následně dodal, že vrah Andreje Karlova je "hrdinou svého národa."

Témata:  Ukrajina Mevlut Mert Altintas atentát na ruského velvyslance v Ankaře Andrej Karlov

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy