Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínou otřásají vražedné útoky. Co se děje v jedné z nejmocnějších zemí světa?

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking - Do ústředí komunistické strany v neklidném regionu Sin-ťiang ve středu vrazilo auto a byla odpálena bomba. Jedna osoba byla zabita, všichni čtyři útočníci byli zastřeleni, oznámily čínská média. Nejzápadnější oblast Číny je plná napětí mezi muslimskou komunitou Ujgurů, pro které je provincie domovem, a Chany, kteří jsou v Číně etnickou většinu.

Oficiální zpráva Sin-ťiangské zpravodajské agentury nepodává žádné bližší detaily. Její anglická verze označuje incident za teroristický útok. Čínská vláda připisuje násilnosti v regionu islámským extrémistům. Podle lidsko-právních skupin a exulantů na vině je spíše vztek z čínské kontroly nad náboženstvím a kulturou Ujgurů, upozorňuje The Guardian. Čína podezření z represí v Sin-ťiangu odmítá.

Pro západní novináře je obtížné dělat zpravodajce v Sin-ťiangu, takže je téměř nemožné nezávisle posoudit tamní bezpečností situaci, odůvodňuje The Guardian nedostatek bližších informací. Dilxat Raxit, mluvčí exulantské skupiny World Uyghur Congress, pochybuje o oficiální verzi. „ Silně pochybuji o celkovém počtu obětí a důvodu tohoto incidentu podle oficiálních zpráv, které postrádají transparentnost," řekl v e-mailovém prohlášení.

Čínská vláda hlásila několik předcházejících incidentů se zpožděním. Útok v uhelném dole v září 2015, v němž alespoň 16 lidí zemřelo, byl vládou hlášen až o dva měsíce později, když oznámila, že bezpečnostní síly zabily 28 ze zúčastněných „teroristů."

Čína se velmi obává nepokojí v Sin-ťiangu, protože ten je důležitým prvkem v čínském monstrózním plánu nové Hedvábné stezky. Sin-ťiang sousedí s Pákistánem a Afghánistánem, zeměmi s vysokou mírou islámského extremismu. Podle výroční zprávy Americko-čínské hospodářské a bezpečnostní hodnotící komise právě pákistánské teroristické skupiny představují značné bezpečnostní riziko pro Čínu.

Témata:  Čína terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy