Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lodě plné migrantu hned posílejte zpět. Od Merkelové přišla ostrá slova

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Mnichov - Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), spojenec německé kancléřky Angely Merkelové, navrhuje novou politiku pro migranty překračující Středomoří. Podle strany by měly stráže otáčet lodě ještě na moři a posílat je zpátky do Afriky.

CSU pod vedením Horsta Seehofera nadále tlačí na změnu migrační politiky jeho koaličního spojence - Křesťanskodemokratické unie (CDU) v čele s kancléřkou Merkelovou. Nová zpráva, psaná z velké části v reakci na masakr na vánočním trhu v Berlíně, který provedl tuniské žadatel o azyl, požaduje přísnější azylovou a migrační politiku.

Mezi návrhy CSU patří například možnost posílat zachráněné lodě ve Středomoří zpátky do Afriky, píše s odvoláním na materiál německé strany server Breitbart.

Zpráva s názvem „Bezpečnost pro naši svobodu" obsahuje seznam požadavků strany, která je stále více nekompromisní v otázce masové migrace. CSU požaduje větší ochranu pro příslušníky policie, rozšiřování kamerového dohledu a přísnější pravidla týkající se deportace přistěhovalců, kteří jsou považováni za zranitelné.

Největší a nejvíce kontroverzní požadavek je posílat zachráněné lodě zpět do zemí původu v Africe. Tento krok by měl nahradit současnou politiku, kdy jsou všichni migranti přiváženi do Itálie nebo Řecka. Itálie letos zaznamenala rekordní počet migrantů, rekordní počet jich však také během cesty zemřel.

CSU uvádí, že Německo a Evropská unie (EU) musí navázat lepší vztahy se severoafrickými zeměmi s cílem přimět je vzít zpět své státní příslušníky a přesídlit je do Afriky.

Myšlenka zpracovat žádosti uprchlíků o azyl v severní Africe není vůbec nová. O stejné věci již mluvil rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz a bývalý kandidát FPÖ na rakouského prezidenta Norbert Hofer. Oba žádali, aby se Evropa vydala ve stopách Austrálie, která lodě obrací a drží migranty na ostrovech nedaleko vlastního pobřeží.

Ministr zahraničí Kurz také uvedl, že africké země, které nebudou chtít spolupracovat, by měly být potrestány za to, že odmítají navrácené migranty. EU by těmto státům podle jeho názoru měla omezit množství zahraniční pomoci. „Mnohé z těchto zemí nemají zájem o přijetí svých občanů," řekl.

„Když nemůžeme kontrolovat, kdo emigruje do EU a kdo zde žije, představuje to bezpečnostní riziko," poznamenal Kurz a dodal: „Varoval jsem před tím už před rokem a půl, říkal jsem, že uprchlické trasy mohou být použity teroristy. Bohužel se ukázalo, že jsem měl pravdu."

Témata:  Německo uprchlíci Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.