Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Celkem 25 tisíc lidí v Německu protestovalo proti dohodě EU s USA o volném obchodu

ilustrační foto
ilustrační foto
Foto: Pixabay

Hannover - Na 25 tisíc lidí dnes v německém Hannoveru protestovalo proti dohodě EU a USA o volném obchodu (TTIP). Smlouva by podle kritiků mohla ohrozit stávající míru ochrany spotřebitelů i životního prostředí, kterou garantuje EU.

"Tady demonstrují ti správní příznivci transatlantických vztahů - nejsme proti spravedlivé dohodě mezi Evropou a USA," uvedl v Hannoveru představitel opozičních Zelených Jürgen Trittin, podle něhož protestujícím vadí taková podoba dohody, která by zavedla zvláštní režim pro velké koncerny.

TTIP bude v neděli jedním z témat, které bude Obama s německými politiky probírat. Je ale velmi nepravděpodobné, že by dohoda by schválena ještě před koncem jeho funkčního období v Bílém domě.

Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu.

Témata:  TTIP demonstrace v Německu Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy