Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii byl zabit důležitý člen Islámského státu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Washington/Damašek - Spojenecká koalice pod vedením Spojených států usmrtila při útocích v Sýrii vysoce postaveného člena hnutí Islámský stát.

Informovalo o tom dnes Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

Američané upřesnili, že terčem leteckých úderů byl Mahmúd Isáví, který spravoval finance islamistických vůdců a poskytoval jim propagandistickou a zpravodajskou podporu. Zabit byl již 31. prosince ve městě Rakka, které je baštou islamistů v Sýrii.

Jak poznamenala agentura AFP, jde již o šestnáctého vysoce postaveného muže z IS zabitého v loňském roce. Předtím, než se přesunul do Rakky, působil Isáví v irácké Fallúdži.

Podle CENTCOMu byl Isáví rovněž operativec, který zajišťoval cesty islamistů po regionu. "Jeho smrt spolu s dalšími úmrtími vůdci ISIL, kteří plánovali teroristické útoky, zasadila ránu regionální síti ISIL a nutí ISIL, aby se zaměřila na svou vnitřní bezpečnost," uvedlo americké velení. ISIL je zkratkou pro Islámský stát, která bývá někdy používána.

"Koalice bude pokračovat ve sledování a zabíjení teroristů z ISIL, kteří plánují a provádějí útoky proti státům koalice a našim spojencům, ať již se skrývají kdekoli," dodalo.

Témata:  Islámský stát Sýrie USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy