Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama se poslední dny ve funkci snaží ničit některé dokumenty, tvrdí Assange

Barack Obama v Kongresu USA, za ním Joe Biden, viceprezident USA
Barack Obama v Kongresu USA, za ním Joe Biden, viceprezident USA
Foto: The White House

Londýn/Washington - Zakladatel kontroverzního serveru WikiLeaks Julian Assange v online streamu prostřednictvím Twitteru obvinil končící administrativu Baracka Obamy, že by se mohla pokusit skrýt některá fakta. Varoval, že dochází ke zničení určitých záznamů.

Assange, který se už pět let ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, upozornil na to, že by se adminsitrativa končícího demokratického prezidenta mohla pokusit zničit některé vlastní záznamy.

LIVE WikiLeaks press conf responding to CIA report on US election. Tweet your question with #AskWL affixed! https://t.co/F7HX96WgLk

— WikiLeaks (@wikileaks) 9. ledna 2017

 

V reakci na otázku, co by si přál, aby Obama udělal v posledních dnech v jeho funkci, Assange řekl, že by se měl ujistil, že „záznamy nebudou zničeny“. „Bylo nám řečeno, že nyní v různých odděleních Obamovy administrativy dochází k ničení záznamů,“ uvedl.

„Takové informace jsou součástí naší historie a právně a filozoficky patří americkým lidem, a obecněji ve vztahu k jednání USA ve světě, patří i světu,“ upozornil Assange. „Jsou součástí lidské historie a jejich zničení by mělo být posuzováno jako trestný čin,“ dodal zakladatel WikiLeaks.

Témata:  Julian Assange Barack Obama Wikileaks

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy