Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italští populisté se vrátili do skupiny protievropských stran, frakce ALDE je odmítla

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Řím - Zpátky do skupiny protievropských stran v Evropském parlamentu se dnes zařadili italští populisté z Hnutí pěti hvězd (M5S). Stalo se tak poté, co je v pondělí odmítli přijmout evropští liberálové.

Předseda Aliance za přímou demokracii v Evropě (ADDE) Nigel Farage, zakladatel protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), oznámil, že strany budou pokračovat ve spolupráci.

V pondělí přitom Farage M5S obvinil z toho, že se zaprodávají „eurofanatické" alianci a že se stávají součástí establishmentu EU. Dnes podotkl, že manželství se rozvádějí i urovnávají, pokud za to nevěrný partner draze zaplatí. Později vydal prohlášení, ve kterém vyjádřil uspokojení nad tím, jak se situace přátelsky vyřešila.

Přeběhnutí italských populistů k Alianci liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) inicioval vůdce M5S Beppe Grillo a obratem o tom nechal hlasovat. Vedení ALDE ale skupinu odmítlo přijmout s tím, že neexistují ze strany hnutí M5S dostatečné záruky, že by skutečně realizovalo politiku evropských liberálů. Bývalý belgický premiér a šéf ALDE Guy Verhofstadt upozornil, že v klíčových evropských otázkách se obě strany značně rozcházejí.

Český europoslanec za hnutí ANO a místopředseda ALDE Pavel Telička dodal, že "důležitější je jednota frakce a realizace našich politických záměrů než rozšíření".

Odchod 17 europoslanců M5S by oslabil ADDE, jejíž součástí jsou i čeští Svobodní, natolik, že by už nemohla tvořit poslanecký klub spojený s finančními výhodami a přidělenými zaměstnanci.

Témata:  europoslanci EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy