Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchranáři v italském hotelu objevili 14 obětí, úřady už se pustily do vyšetřování neštěstí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Řím - V troskách italského hotelu Rigopiano našli záchranáři další dvě těla. Podle agentury AFP jde o dvě ženy. Počet obětí tak vzrostl na 14. Stále je pohřešováno 15 osob. Naděje, že se podaří najít někoho živého šest dní po pádu laviny, ale klesají. Kauzy se ujímá místní prokuratura.

Posledního přeživšího vyprostili záchranáři v sobotu, celkem neštěstí přežilo 11 lidí. Dnes se uskuteční první pohřby obětí neštěstí.

V pondělí záchranáři objevili tři živá štěňata. Zdůraznili ale, že to bylo v kotelně, tedy daleko od místa, kde se podle nich nacházejí pohřešovaní.

Lavina zavalila hotel na úpatí italského pohoří Gran Sasso ve středu.  Prokurátorka Cristina Tedeschiniová včera večer informovala, že úřady událost vyšetřují, přičemž jsou ohledně jejího hodnocení všechny možnosti otevřené, tedy od zásahu vyšší moci po mnohočetné zabití z nedbalosti.

Prozatím zkoumají, zda byl hotel postaven a zprovozněn v souladu se všemi nařízeními. Rovněž ověřují všechnu telefonickou a písemnou komunikaci mezi hotelem a okolním světem.

Italský list Corriere della Sera napsal, že několik hodin před neštěstím naléhavě žádal úřady o pomoc ředitel hotelu. Učinil tak po prvním z několika zemětřesení, které střední Itálii ten den postihlo. "Klienti hotelu mají po zemětřesení strach. Telefony nefungují. Jsme odříznuti od světa, silnice jsou zablokované. Generátory na výrobu elektřiny vydrží jen do zítra," napsal ředitel hotelu Rigopiano Bruno di Tommaso v e-mailu, který poslal prefektovi provincie Pescara, oblastní policii a starostovi města Farindola.

První otřesy o síle zhruba 5,3 stupně zasáhly střední Itálii 18. ledna asi v 10:25 místního času. Necelou hodinu poté následovalo silnější zemětřesení o intenzitě 5,7 stupně a pak ještě dva o něco slabší otřesy. Lavina se na hotel Rigopiano zřítila kolem 16:30, uvedla agentura ANSA.

Témata:  Itálie zřícení laviny na hotel v Itálii laviny

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.