Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kyjev protestuje proti návštěvě srbských politiků na Krymu, velvyslanec musí na kobereček

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Skupina srbských poslanců navštívila Ruskem anektovaný Krym. Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes tuto cestu odsoudilo.

Současně si ministerstvo předvolalo srbského vyslance, aby návštěvu na okupovaném poloostrově vysvětlil, napsala agentura Interfax.

Podle mluvčí ministerstva Marjany Becové srbští politici nerespektovali mezinárodní právo a vědomě porušili územní celistvost a suverenitu Ukrajiny, a tak je postihnou ukrajinská protiopatření. „Zároveň očekáváme adekvátní reakci i ze strany srbské vlády," řekla mluvčí.

Skupina srbských politiků v čele s předsedou Srbské národní strany Nenadem Popovičem navštívila Krym tento týden. Setkali se s představiteli místní vlády a Popović ve svém projevu na Krymu vyzýval k uznání anexe.

Srbsko usiluje o členství v evropských strukturách, především v Evropské unii, přesto ale setrvává ve spojenectví s Ruskem. Obě země spolupracují například ve vojenské oblasti.

Témata:  Ukrajina Krym Srbsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy