Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špatná zpráva pro matky? Soud nařídil povinné očkování proti vůli veganských rodičů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Očkování dětí čelí vlně konspirací, na základě kterých se někteří rodiče zdráhají nechat lékař, aby jejich dítěti vpíchl potřebné vakcíny. Britský soud ale nyní vynesl přelomový verdikt, když nařídil veganské matce dvou dětí, aby své děti očkovat nechala.

Jedni věří, že očkování dětem škodí, jiní tvrdí, že pomocí vakcín chce vláda občany ovládat. Mezi odpůrci očkování se najde nespočet názorů, proč je očkování nezdravé, a zejména konspiračních teorií, které ve velké míře převažují. 

Stejně jako řada dalších se i matka dvou synů rozhodla, že své děti očkovat nenechá. Sama je podle serveru Independent vyznavačkou veganství a proti vakcínám má své výhrady. Vadí jí zejména, že látky aplikované v injekcích nejsou přírodními produkty, a proto je podle ní její děti nedostanou.

Nejvyšší soud v Británii ale rozhodl o opaku. Nedbal na obhajobu matky, která tvrdila, že vzhledem k tomu, že její děti jí pouze přírodní produkty, je jejich tělo tak čisté, jak jen může být, a nařídil povinné očkování.

Dodala, že starší ze synů za sebou nějaká očkování má, začal ale trpět na kašel a ekzémy, které matka přisuzuje právě vakcínám. Fakt, že neočkované děti jsou hrozbou nejen pro sebe samé, ale i pro okolí, si nepřipouští. 

Otec dětí je ale opačného názoru a tvrdí, že matka trpí obsesí a je přehnaně úzkoprsá. Soud však rozhodl jasně. Děti se musí podrobit očkování na záškrt, obrnu, meningitidu, spalničky, zarděnky a příušnice. 

"Je mi upřímně líto, že matka bude rozhodnutí považovat za špatné, ale má objektivní povinnost je jasná," uvedl při vyhlašování rozsudku soudce Mark Rogers.

Témata:  očkování soudy Velká Británie děti

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy