Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký soud schválil vládní dohodu s VW o urovnání emisní aféry

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Detroit (USA) - Americký soudce Sean Cox dnes schválil vládní dohodu s německým automobilovým koncernem Volkswagen o urovnání jeho emisního skandálu.

Volkswagen v rámci lednové dohody přiznal vinu a souhlasil se zaplacením 4,3 miliardy dolarů (zhruba 108 miliard Kč).

Dohoda Volkswagenu s americkým ministerstvem spravedlnosti rovněž předpokládá, že automobilka provede reformu svých aktivit.

Součástí dohody je také tříleté zkušební období, během kterého bude na aktivity podniku v USA dohlížet nezávislý kontrolor, píše agentura DPA.

Soudce dnes formálně nařídil Volkswagenu zaplatit 2,8 miliardy dolarů za kriminální provinění. Dalších 1,5 miliardy dolarů automobilka podle dohody zaplatí v rámci civilního řízení.

Soudce rovněž vyzval německou vládu ke stíhání osob zodpovědných za skandál. Ve Spojených státech bylo v souvislosti s aférou obviněno sedm zaměstnanců VW, pět z nich je ale v Německu a jejich vydání je nepravděpodobné, napsala agentura AP.

Témata:  USA dieselgate soudy Volkswagen

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy