Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtvrtletní zisk Microsoftu vzrostl o 28 procent, firmě pomohly cloudové služby

Microsoft, ilustrační fotografie
Microsoft, ilustrační fotografie
Foto: EuroZprávy.cz

Seattle - Čistý zisk Microsoftu ve třetím čtvrtletí finančního roku překonal odhady, když meziročně stoupl o 27,8 procenta na 4,80 miliardy dolarů (zhruba 119 miliard Kč). Za vedení Satyi Nadelly, který nastoupil do čela Microsoftu v roce 2014, se softwarový gigant zaměřil na dynamicky rostoucí cloudové služby, zprostředkovávané vzdálenými servery.

Tržby společnosti se za čtvrtletí do konce března zvýšily o šest procent na 23,6 miliardy USD, skončily ale mírně pod odhady analytiků oslovených agenturou Reuters. Akcie firmy po zprávě kvůli tomu klesly o zhruba dvě procenta.

Cloudovými službami chce Microsoft vyrovnat propad na trhu osobních počítačů, který oslabuje poptávka po firemním operačním systému Windows. Firemní cloudová platforma Azure konkuruje lídru tohoto trhu, servisu Amazon Web Services společnosti Amazon.

Tržby největší divize pro osobní počítače klesly o 7,4 procenta na 8,8 miliardy USD, přestože světové dodávky osobních počítačů v prvním kvartále po pěti letech poklesu mírně stouply. Výnosy cloudové divize Azure naopak vyskočily o 93 procent.

Společnost Microsoft na konci roku dokončila převzetí internetové sociální sítě LinkedIn za 26 miliard dolarů.

Témata:  Microsoft USA ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy