Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking vyhostil americkou podnikatelku odsouzenou za špionáž

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Qilei Cai

San Francisko - Čína vyhostila americkou podnikatelku, kterou na začátku týdne odsoudila ke 3,5 roku vězení za špionáž. Podle médií se živila poskytováním poradenských služeb americkým a čínským obchodníkům. Sandy Phanová-Gillisová, kterou čínské úřady zadržely v březnu 2015, se již vrátila do USA.

O jejím návratu informovala organizace pro lidská práva Dui Hua, uvedla dnes agentura AFP. Zakladatel organizace John Kamm ve středu řekl, že Phanová-Gillisová si odpykala již více než polovinu trestu a podle čínských zákonů měla nárok na podmínečné propuštění.

Podnikatelka je z Houstonu, má vietnamské a americké občanství a čínské předky. Zatčena byla na hranicích Číny s Macaem, když jako členka obchodní delegace cestovala po Číně.

Loni v srpnu byla Phanová-Gillisová před čínským soudem obviněna ze špionáže a krádeže státního tajemství. Podle soudu předala tajné informace třetí straně.

Žena byla nejprve šest měsíců zadržována na utajovaném místě, podle OSN nebyly v jejím případě dodrženy mezinárodní normy týkající se práva na spravedlivý proces.

Témata:  Čína USA špionáž

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy