Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikálové z IS zaútočili nedaleko uprchlického tábora na severu Sýrie, zemřelo 32 lidí

Islámský stát nacvičuje invazi?
Islámský stát nacvičuje invazi?
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Islámský stát (IS) dnes zaútočil na severu Sýrie. Zemřelo 32 lidí, hlavně žen a dětí. Přes 30 osob utrpělo zranění. Mezi oběťmi jsou lidé z uprchlického tábora a členové skupin, které bojují proti islamistům.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) a také kurdští aktivisté o útoku mluví jako o překvapivé akci členů IS. Komando ráno proniklo do vesnice Rahm Slajbí, v níž je provizorní tábor pro lidi prchající před boji nejen ze Sýrie, ale i z Iráku.

Mezi členy komanda byli i sebevražední atentátníci. "Nejméně pět sebevrahů z IS se vyhodilo do vzduchu u tábora pro irácké a syrské uprchlíky nebo v něm. Následovala bitva s oddíly Syrských demokratických sil (SDF)," sdělil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

SDF bojují na severu Sýrie proti radikálům a jejich součástí jsou kurdské oddíly. Vesnice Rahm Slajbí leží v severosyrské provincii Hasaká, kde většinu obyvatel tvoří Kurdové. Asi 25 kilometrů od ní je velký uprchlický tábor Haul.

Témata:  Islámský stát Sýrie teroristické útoky v Sýrii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.