Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá ministryně obrany zrušila kvůli kauze zadrženého vojáka cestu do USA

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Případ německého vojáka, který je podezřelý, že chystal teroristický útok, zmařil plány německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové. Politička zrušila plánovanou dvoudenní návštěvu Spojených států, kterou měla zahájit ve středu.

Osmadvacetiletého Franca A. zadržela minulý týden. Muž si údajně vypracoval si seznam možných obětí. O závažnosti případu svědčí to, že jeho vyšetřování převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství.

Podle vyšetřovatelů se vydával za syrského uprchlíka a chtěl spáchat teroristický útok, který měl vypadat jako zločin spáchaný uprchlíky. Existuje také podezření, že kradl armádní munici.

O krajně pravicové orientaci Franca A. existovaly náznaky už v roce 2014, armáda ale neučinila žádné kroky. Von der Leyenová i kvůli tomuto případu představitele bundeswehru tvrdě kritizovala a hovořila o slabosti vedení.

Skandál kolem zadrženého vojáka se navíc může ještě rozrůst, protože ministerstvo obrany vychází z toho, že v okolí Franca A. bylo dalších až pět vojáků spojených s extrémní pravicí.

I proto Von der Leyenová své plány přehodnotila. „Pro ministryni je nyní na prvním místě objasnit aktuální události kolem nadporučíka A. z Illkirchu," uvedlo dnes ministerstvo obrany.

Témata:  Německá armáda Ursula von der Leyen Německo USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy