Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kritiku pákistánské armády na sociálních sítích prověřuje tamní vláda

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Laháur – Agentura Reuters s odkazem na vládní zdroj uvádí, že pákistánská vláda zahájila tažení proti kritice armády na internetu. Vyšetřuje přes 200 profilů na sociálních sítích.

Zásahem proti uživatelům sociálních médií, kteří se na internetu staví kriticky k armádě, pověřil ministr vnitra Čaundrí Nisar Ali Chán civilní Národní vyšetřovací agenturu (FIA), která spadá pod jeho resort. „Dostali jsme obrovský seznam osob podezřelých z aktivity zaměřené proti státním institucím. Ze dvou stovek aktivistů na sociálních sítích jsme jich identifikovali 18," řekl Reuters vysoce postavený zdroj z FIA. „Jsou obviněni z šíření kritiky armády a dalších státních institucí," dodal s tím, že vyslýchány a posléze propuštěny nejméně dvě osoby.

V roce 2016 se Pákistán umístil v hodnocení americké organizace Freedom House mezi deseti zeměmi, kde je nejvíce omezována svoboda na internetu. Letos v březnu Pákistán vyzval facebook a twitter, aby pomohly identifikovat Pákistánce, kteří sdílejí na těchto sociálních sítích "rouhačské" komentáře.

Od vzniku Pákistánu v roce 1947 armáda provedla několik převratů a v zemi vládla zhruba po polovinu její existence. Zůstává vlivnou politickou silou i pod civilními vládami a vztahy mezi generály a civilními vůdci bývají napjaté. Tažení proti kritikům ozbrojených sil začalo po zdlouhavém vyšetřování úniku informací z bezpečnostní schůzky na vysoké úrovni do novin, který oživil napětí mezi armádou a civilní vládou.

Opoziční Hnutí za spravedlnost (Tehríke insaf), jehož někteří členovou jsou vyšetřováni na základě nového přísného zákona o počítačové kriminalitě, postup vlády odsoudilo. „Je to porušování základních práv," uvedl mluvčí hnutí.

Témata:  Pákistán internet

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy