Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan odmítl změnit protiteroristické zákony, které požaduje EU

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmítá změnit protiteroristické zákony, jak to požaduje EU. Jde přitom o jednu z podmínek pro zrušení vízové povinnosti.

EU slíbila Turecku při splnění všech podmínek dosáhnout ke 30. červnu bezvízového styku výměnou za pomoc Turecka při zvládání migrační krize ve snaze snížit počty migrantů připlouvajících přes Egejské moře do Řecka.

Ankara musí pro zavedení bezvízového styku splnit celkem 72 technických podmínek, z nichž některé ještě splněny nejsou. Zcela otevřené jsou právě protiteroristické zákony, dále boj proti korupci, ochrana dat a spolupráce soudů s unijními státy a spolupráce s Europolem.

"EU nás žádá o změnu protiteroristického zákona. Ale v tom případě říkáme: My si půjdeme naší cestou a vy si jděte tou svou," uvedl Erdogan živě v televizním projevu.

Prezident Erdogan požaduje na tureckém parlamentu šířeji definovat terorismus, mimo jiné i pokud jde o jednání kompliců teroristů. Podle kritiků návrhu může být nový zákon ale zneužit ke stíhání odpůrců tureckého prezidenta.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy