Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron boduje. Jeho hnutí by drtivě vyhrálo volby

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - První kolo parlamentních voleb ve Francii se uskuteční 11. června. Centristické hnutí Republika v pohybu (LREM) by v něm získalo 31 procent hlasů. 64 procent Francouzů už je rozhodnuto, které straně dá hlas.

Konzervativní Republikáni a jejich spojenci by se museli na druhé příčce spokojit s podporou 22 procent hlasujících.

Krajně pravicová Národní fronta se nyní těší podpoře 18 procent voličů, zatímco krajně levicovému hnutí Nepodrobená Francie průzkum připisuje 11,5 procenta.

Socialistická strana je nyní první volbou pro pouhých 8,5 procenta francouzských občanů. Vyplývá to ze společného průzkumu ústavů Cevipof a Ipsos, který dnes zveřejnil deník Le Monde.

Anketa nepřinesla odhady výsledku voleb ve druhém kole, kde se rozhodne o tom, zda Republika v pohybu získá parlamentní většinu. Podle jiného průzkumu, který byl zveřejněn ve čtvrtek a pro první kolo přinesl podobné výsledky, může LREM s většinou v Národním shromáždění poměrně bez obav počítat.

Témata:  Emmanuel Macron Republika v pohybu Národní fronta volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy