Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman odletěl na návštěvu Vietnamu a Kazachstánu, kvůli únavě absolvuje zkrácený program

Miloš Zeman promlouvá v OSN
Miloš Zeman promlouvá v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes odletěl na návštěvu Vietnamu, kde bude do čtvrtka. Hlavním bodem programu je setkání s vietnamským prezidentem. Také se zúčastní česko-vietnamského obchodního fóra. Pak ho čeká návštěva Kazachstánu. Zpět do Česka se Zeman s manželkou vrátí v sobotu odpoledne.

Prezidenti ČR a Vietnamu by spolu měli hovořit například o početné vietnamské menšině žijící v České republice, a to jak o její úspěšné integraci, tak i o některých potížích s kriminalitou, například s výrobou drog.

Jednat by měli také o zrušení víz pro české turisty, zřízení přímého leteckého spojení nebo o několika českých investicích, které ve Vietnamu čelí potížím. Po skončení setkání se budou podepisovat smlouvy o policejní spolupráci a o vydávání odsouzených osob. Kvůli druhé z nich Zemana doprovází ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Českého prezidenta do Vietnamu doprovází početná podnikatelská mise Svazu průmyslu a obchodu ČR. Druhý podnikatelský seminář se bude konat ve čtvrtek v Ho Či Minově Městě, kam Zeman ale nepoletí. Po zkušenosti z Číny, kde český prezident po náročném programu působil unaveně, se tak Pražský hrad snaží vytížení Zemana zmírnit.

Místo cesty do někdejšího Saigonu tak vládní speciál přeletí do kazašské Astany, kde má v pátek Zeman na programu bilaterální jednání s kyrgyzským prezidentem Almazbekem Atambajevem i s novým prezidentem Uzbekistánu Šavkatem Mirzijojevem. Večer se zúčastní zahájení mezinárodní výstavy Expo 2017, která je letos věnována budoucnosti energie. Český pavilon Zeman otevře v pátek. Bude mít dvě patra a dominovat mu bude koncept sportovního letounu s elektrickým motorem.

Témata:  Miloš Zeman Vietnam Kazachstán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy