Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Masochistický maraton" v Británii? Mayová a Corbyn se den před volbami přou o lidská práva

Velká Británie
Velká Británie
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Mezi britskou konzervativní premiérkou Theresou Mayovou a šéfem opozičních labouristů se den před volbami strhla hádka o lidská práva. Oba politici se na poslední chvíli snaží občany zlákat pro svůj program.

Británii v posledních dnech zasáhly teroristické útoky. Mayová řekla, že je ochotna upravit některé zákony zajišťující lidská práva, aby bylo snazší deportovat osoby podezřelé z radikalismu nebo omezit jejich pohyb.

"S hrozbou pro demokracii se nebojuje tím, že demokracii omezíte, ale tím, že zajistíte odpovídající financování bezpečnostních složek," reagoval Corbyn. Zopakoval zároveň slib posílit britskou policii o 10.000 lidí v návaznosti na zrušení 20.000 míst v policii, které iniciovala Mayová ještě jako ministryně vnitra.

Zatímco premiérka objíždí od časného rána jižní a východní Anglii ve svém modrém autobuse s heslem "Silné a stabilní vedení v národním zájmu", Corbyn se chystá projet část země od Glasgowa po poslední zastávku v Londýně.

Corbyn do závěrečného dne vyrazil s heslem "posledních 24 hodin na záchranu britského zdravotnictví", Mayová zase hodlá hovořit o potřebě vyjednat rázné podmínky odchodu země z EU, které povedou ke snížení počtu cizinců v zemi.

Komentátor BBC označil pokus stihnout v poslední den co nejvíce mítinků za "masochistický maraton" motivovaný snahou přesvědčit voliče, že jsou političtí vůdci dostatečně odolní.

Témata:  volby ve Velké Británii Jeremy Corbyn Theresa Mayová lidská práva Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy