Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nahraďte Mayovou, vyzvali ministři Johnsona

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Londýn - Britské premiérce Therese Mayové sázka na předčasné volby příliš nevyšla, přesto se rozhodla setrvat v čele vlády. To se údajně nelíbí několika ministrům. Šéf diplomacie Boris Johnson od nich dostal nabídku, aby nahradil Mayovou.

Johnson byl požádán pěti dalšími ministry, aby nahradil v čele vlády premiérku Mayovou. Ministři ho kontaktovali v pátek dopoledne, krátce poté, co byl šokující výsledek voleb oznámen. "Několik vysoce postavených lidí na vládní úrovni přísahalo svou věrnost Borisovi," napsal list The Sunday Times.

Mluvčí Johnsonovy kanceláře nicméně označil mediální zprávy o připravovaných změnách ve vedení strany za "jednoduše nepravdivé". "Ministr zahraničí stoprocentně podporuje premiérku a spolupracuje s ní na vyjednání co nejlepší dohody pro Británii," dodal.

Mayová vypsala předčasné volby, aby si zajistila silný mandát k vyjednání dohody s Evropskou unií. To se jí však nepodařilo. Její Konzervativní strana sice získala ve volbách nejvíce křesel v Dolní sněmovně, přišla ale o většinu.

V sobotu britská média psala, že Mayovou čeká boj o politické přežití. Na své funkce v reakci na výsledek parlamentních voleb rezignovali oba vedoucí její kanceláře Nick Timothy a Fiona Hillová.

Podle listu The Daily Telegraph se právě o Johnsonovi, podobně jako o dalších významných konzervativních politicích, jako je ministryně vnitra Amber Ruddová nebo ministr pro brexit David Davis, mluví jako o možných nástupcích Mayové.

Témata:  volby ve Velké Británii Velká Británie Theresa Mayová Boris Johnson

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy