Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka a místopředseda Evropské komise Timmermans jednali o migraci

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes jednal s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem. Tématem jejich rozhovoru byla migrace a budoucí směřování evropské integrace.

Sobotka s Timmermansem se setkali krátce potom, co Evropská komise rozhodla, že zahájí řízení vůči Česku, Maďarsku a Polsku, které podle unijní exekutivy neplní uprchlické kvóty.

"Český premiér zdůraznil, že EU musí v oblasti migrace stavět na společných řešeních, která získají podporu všech členských států. Česká republika je připravena i nadále pomáhat ve třetích zemích a členských státech, které jsou postiženy migrační krizí," stojí v tiskové zprávě Úřady vlády ke dnešní schůzce.

K budoucnosti Evropské unie Sobotka uvedl, že stěžejní podmínkou pro pokračování integrace je posilování důvěry občanů. "Evropská unie by se proto do budoucna měla zaměřit na oblasti, v nichž přináší skutečnou přidanou hodnotu," uvedl.

Budoucností EU se tento týden zabývala také konference Prague European Summit. Timmermans vyjádřil pochopení pro obavy, které mají obyvatelé Česka z příchodu lidí z jiného kulturního prostředí. Zdůraznil však, že teroristické útoky nesouvisí s aktuální migrační vlnou.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU Frans Timmermans Praha migrace

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy