Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový Zéland trápí nejvyšší sebevražednost mladistvých, problémem se zabývá i vláda

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: acidcow.com

Wellington - Vyšší sebevražednost mladistvých zasáhla také Nový Zéland. Podle metodiky UNICEF vyšel poměr 15,6 sebevražd na 100.000 obyvatel, což je dvakrát více než v USA a téměř pětkrát tolik co v Británii.

UNICEF zkoumal sebevražednost u lidí mezi 15 až 19 lety. Šetření se provádělo v 35 členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a v šesti zemích Evropské unie, které v OECD nejsou.

Česko je v tabulce na 17. místě s poměrem 6,6 sebevražd na 100.000 obyvatel. Nový Zéland se v čele smutné statistiky objevil opakovaně.

Nelichotivé prvenství má na svědomí souhra řady sociopatologických jevů. Vysoká sebevražednost souvisí s dětskou chudobou, četnými těhotenstvími mladistvých a velkým množstvím rodin, kde dochází k násilí či zneužívání dětí. Ve školách je hojná šikana.

Novozélandské statistiky ukazují, že nejvíce si berou život mladíci z řad domorodých Maorů. Podle odborníků tak řešení musí zohlednit i komplikované dědictví kolonizace a pravděpodobné přetrvávání rasismu.

Dlouhodobý problém, který řeší i vláda, se stal politickým tématem před zářijovými všeobecnými volbami, napsala BBC. Experti se shodují, že je třeba nasměrovat více peněz do podpůrných služeb, které pomáhají lidem projít těžkým obdobím dospívání.

Témata:  sebevražda Nový Zéland UNICEF

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy