Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se stěhuje z turecké základy Incirlik, údery proti IS budou přerušeny

Luftwaffe, ilustrační fotografie
Luftwaffe, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Německá armáda začne na počátku července stahovat své vojáky a letadla z turecké letecké základny Incirlik. Přesunou se na základnu Azrak v Jordánsku. Nejnáročnější bude stěhování stíháček Tornado.

Německá vláda stažení vojáků a techniky z Incirliku schválila poté, co Turecko dlouhodobě odmítalo pouštět na základnu německé poslance, kteří chtěli zhruba 260 vojáků bundeswehru navštěvovat.

"Do konce června máme rozvržený letový plán koalice proti Islámskému státu. Potom přesuneme co možná nejrychleji tankovací letadla do Jordánska," uvedla dnes německé ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Tankovací letadla podle ní budou opět v provozu už v polovině července.

Náročnější přesun šesti monitorovacích letadel typu Tornado bude trvat dva měsíce - od srpna do září. "Od října by měla Tornada zase startovat podle plánu," řekla ministryně.

Témata:  Německá armáda Německo Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy