Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se připravuje na další teroristické útoky, počet džihádistů v zemi roste

Teroristé hrozí bombovým útokem
Teroristé hrozí bombovým útokem
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Spolkový úřadu na ochranu ústavy (BfV) počítá s dalšími teroristickými útoky islamistů v Německu. Loni jich zaznamenala pět, dalších sedm pokusů o útoky ztroskotalo nebo se jim podařilo zabránit.

Evropa zažívá od začátku roku 2015 dosud nepoznanou vlnu islámského terorismu, když ji za tu dobu zasáhlo nejméně 29 útoků. Pět z nich se loni odehrálo v Německu, včetně útoku na vánoční trh v Berlíně, který si v prosinci vyžádal 12 mrtvých a desítky zraněných.

"Nebezpečí dalších útoků se rozhodně nesnížilo, což souvisí i s větší ochotou islamistů používat násilí," uvedl šéf kontrarozvědky BfV Hans-Georg Maassen. Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) v této souvislosti hovořil o citelném posunu od islamismu k džihádismu.

Počet salafistů, z nichž se podle de Maiziéra v Německu rekrutuje drtivá většina útočníků, od roku 2015 do roku 2016 vzrostl o 1350. Ve výroční zprávě za loňský rok jejich počet Spolkový úřad na ochranu ústavy vyčíslil na 9700, aktuálně hovoří už o 10.100.

Témata:  Německo de Thomas Maiziére terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 18:42

Erdogan odkládá návštěvu USA. Do Bílého domu měl přijít v květnu

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.