Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdý boj o literární poznámky Mao Ce-tunga, vydražily se za desetinásobek odhadní ceny

Aukce
Aukce
Foto: Pixabay

Londýn - O zápisky bývalého komunistického vůdce Číny Mao Ce-tunga projevili v aukci zájem kupci z celého světa, nakonec je získal nejmenovaný čínský sběratel. V londýnské aukční síni Sotheby's se vydražily za 704,750 britských liber (přes 20,6 milionu Kč), což je desetinásobek odhadní ceny.

Poznámky zachycují Maovy úvahy o klasické čínské próze a poezii, kterou měl velice rád. Diktátor je sepsal ručně rok před svou smrtí v roce 1975. Tehdy již ztrácel zrak a předčítala mu proto najatá literární expertka. Ta ho také přiměla, aby své myšlenky vyjádřil na papíře, protože už i špatně vyslovoval.

Mao Ce-tung (1893-1976), nazývaný svými příznivci "velký kormidelník", pracoval zamlada v knihovně Pekingské univerzity. Později stál v čele revoluce, která vedla ke zřízení Čínské lidové republiky v roce 1949.

Jeho stoupenci mu přičítají zásluhy na vytvoření silné Číny, odpůrci naopak připomínají desítky milionů mrtvých.

Komunistická strana Číny označila 70 procent Maových názorů za správné a 30 procent za mylné. Maovo tělo stále leží v mauzoleu na centrálním pekingském náměstí Tchien-an-men a jeho portrét zdobí čínské bankovky.

Témata:  Čína aukce Literatura

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy