Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chování zemí EU označil Erdogan za černý humor: Chrání teroristy a Turecko kritizují

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara – Evropské státy chrání teroristy. Toto obvinění opět vznesl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan . Poukazoval na to, že poskytují útočiště politickým křídlům teroristických organizací působících v Turecku.

Erdogan zároveň označil za černý humor výhrady Evropské unie k zaváděným protiteroristickým zákonům v Turecku, které i podle nevládních organizací porušují lidská práva. „Evropské země i nadále zůstávají bezpečnými útočišti pro politická křídla teroristických skupin. To, že EU kritizuje naši zemi ohledně definice terorismu, je proto černý humor," dodal.

Čeká prý, že země EU upraví svoje zákony, které podporují terorismus. Média zatím neuvedla, zda Erdogan zmínil, jaké organizace, jež sám označuje za teroristické, unijní země chrání.

V projevu v metropoli Ankaře Erdogan zároveň vyjádřil naději, že EU zavede bezvízový styk s Tureckem nejpozději do října. Erdogan, který v pondělí vyjádřil naději, že tento krok urychlí vstupní proces Turecka do unie, dnes zkritizoval Brusel, že ze slíbených peněz Ankara zatím nic moc nedostala.

Po nečekaném oznámení premiéra Ahmeta Davutoglua, že opouští svou funkci, ke kterému došlo minulý týden, Erdogan prohlásil, že Ankara své protiteroristické zákony nezmění. Zmírnění těchto zákonů je ale součástí sedmi desítek požadavků EU, jež musí Ankara splnit, pokud chce bezvízového styku a obnovení rozhovorů o vstupu do EU dosáhnout.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy