Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předsedkyně polského Nejvyššího soudu poděkovala Čechům za podporu a kritický postoj k reformám

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Brno - Předsedkyně polského Nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfová poděkovala českým soudním špičkám za jejich kritické stanovisko ke kontroverzním justičním reformám. Ze tří kritizovaných norem podepsal polský prezident Andrzej Duda nakonec jen jedinou, která mění fungování obecných soudů v zemi.

České justiční špičky označily v červenci kontroverzní reformy za útok na nezávislost polského soudnictví. Podle Gersdorfové cestu ke změně "osvětlovala " i podpora mezinárodních institucí, veřejnosti a semknutí všech právnických profesí. O reakci Gersdorfové dnes ČTK informoval český Nejvyšší soud.

"Náš společný postoj byl správný: byli jsme vyslyšeni prezidentem, který vetoval zákon o Národní radě soudnictví a zákon o Nejvyšším soudu. Věříme, že se nám v rámci zákona o Nejvyšším soudu podaří v klidnějších podmínkách dospět k vhodnějším řešením, ve spolupráci všech dotčených stran a na základě věcných argumentů," stojí v dopise od Gersdorfové.

Adresovala jej signatářům stanoviska, tedy předsedovi českého Nejvyššího soudu Pavlu Šámalovi, předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému, předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi, nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi a ombudsmance Anně Šabatové.

Evropská komise už zahájila vůči Polsku proceduru kvůli možnému porušení unijní legislativy. Polské úřady reagovaly prohlášením, že komise překračuje své kompetence.

Témata:  Nejvyšší soud Polsko justice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.