Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zmocněnec OSN pro Kypr odchází zpět do norské politiky

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo/Ženeva - Norský diplomat Espen Barth Eide odchází z funkce zmocněnce OSN pro Kypr. Přes dva roky pomáhal sbližovat zástupce řecké a turecké části rozděleného ostrova, jednání však nakonec zkrachovala kvůli neústupnosti Ankary.

Espen Barth Eide se chce nyní znovu věnovat politice ve své vlasti, kde dříve zastával post ministra zahraničí a obrany. Hodlá kandidovat v nadcházejících norských parlamentních volbách.

Turecké jednotky jsou na severu Kypru od invaze z července 1974. Jižní část ostrova je nyní členským státem EU, zatímco severní republiku uznává jen Turecko.

Pro generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese byla kyperská otázka jednou z priorit po letošním nástupu do funkce. Na začátku července ale ohlásil, že ve Švýcarsku pořádaná konference skončila bez uzavření dohody.

Turecko podle diplomatických zdrojů odmítalo z ostrova stáhnout vojáky, což byl zásadní požadavek Řeků. Řecko, Turecko a Británie se jednání účastnily jako takzvané ručitelské státy. Rozhovory o federalizaci zároveň vedli kyperský prezident Nikos Anastasiadis a prezident mezinárodně neuznané Severokyperské turecké republiky Mustafa Akinci.

Témata:  Kypr OSN (Organizace spojených národů) Norsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy