Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé v USA si dnes připomínají oběti útoků z 11. září 2001

11. září 2001
11. září 2001
Foto: Pixabay

Washington - Američané si dnes připomínají 16. výročí nejkrvavějších teroristických útoků na území USA. Více než tisícovka lidí se na newyorském Manhattanu shromáždila před památníkem obětí útoků z 11. září 2001, prezident Donald Trump držel minutu ticha před Bílým domem.

Při útocích na New York a Washington, které provedla teroristická organizace Al-Káida, zahynulo 2977 lidí a 19 únosců. Převážná většina obětí zemřela na Manhattanu, více než stovku mrtvých si vyžádal náraz třetího letadla do budovy amerického ministerstva obrany.

Prezident Trump, který v době útoků pobýval ve svém nedalekém mrakodrapu Trump Tower a hrůzné scény měl možnost vidět z okna, se dnes k pietnímu aktu poprvé připojil v roli hlavy státu.

"Musíme našim nejhorším nepřátelům vzkázat, že před námi nenajdou bezpečné útočiště... Už nebudou útočit na našem území," řekl Trump během ceremoniálu v Pentagonu na adresu teroristů.

Blízcí téměř 3000 obětí útoku na budovy Světového obchodního střediska (WTC) se dnes zapojili do obřadu, který se stal smutnou tradicí. "Vím, že se na mě sem dolů díváš s velkým, velkým úsměvem na tváři," řekl se slzami v očích syn Kevina Jamese Murphyho Connor, jehož čtyřicetiletý otec v osudný den pracoval v jedné z firem ve WTC.

Na Ground Zero stojí dnes nové výškové budovy a v okolí jsou nové hotely a obchodní střediska. Na místě zničených mrakodrapů jsou dvě vodní nádrže, které lemují panely se jmény všech obětí a u nichž se konalo dnešní shromáždění.

Památník u pensylvánského města Shanksville, kde si dnes lidé připomněli oběti čtvrtého letu, navštívil viceprezident Mike Pence. Na tomto místě zahynulo 33 cestujících a sedm členů posádky stroje, v němž se část lidí odmítla vzdát teroristům, kteří patrně zamýšleli navést letoun na některou z dalších významných budov.

Témata:  37145 Donald Trump USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy