Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko vyhrožuje iráckým Kurdům: Referendum o nezávislosti je historickou chybou

Armáda
Armáda
Foto: cabinet.gov.krd

Ankara - Turecko dnes důrazně varovalo vedení iráckých Kurdů před uspořádáním referenda o nezávislosti, které by se mělo konat 25. září. Kurdský vůdce Masúd Barzání naopak plebiscit označuje za přirozené právo kurdského národa.

"Tvrdošíjný postoj vedení (iráckých Kurdů) ohledně referenda a jeho stále emocionálnější prohlášení jsou podle nás znepokojivé," citovala agentura Reuters z prohlášení. "Je třeba poznamenat, že toto trvání (na referendu) bude mít určitě své důsledky," dodává se ve stanovisku turecké diplomacie.

"Barzáního rozhodnutí o referendu je historickou chybou. Turecko se bude držet politiky, která je založena na územní celistvosti Iráku," prohlásil v této souvislosti turecký vicepremiér Bekir Bozdag. Hlasování podle něj musí být zrušeno, protože "jinak bude mít svou cenu a odvetu".

Turecko má v regionu nejpočetnější kurdskou populaci a obává se, že podpora nezávislosti, která, jak se předpokládá, je mezi iráckými Kurdy velmi vysoká, dál podnítí separatismus mezi Kurdy na jihovýchodě Turecka. Znepokojení sdílejí také Sýrie a Írán. I ty se obávají vzedmutí iredenty mezi "svými" Kurdy.

Témata:  Turecko Kurdové Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy