Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolumbijští povstalci z FRAC slíbili propustit dětské vojáky

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Bogotá - Kolumbijští levicoví povstalci z FARC slíbili, že ze svých řad propustí všechny dětské vojáky. Nikdo přesně neví, kolik jich bude.

Znepřátelené strany spolu nyní jednají o podmínkách příměří, což je jeden z posledních klíčových bodů uzavírané mírové dohody. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos minulý týden uvedl, že doufá ve "velmi brzké" ukončení války s FARC.

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie souhlasili "s tím, že zajistí odchod všech mladších patnácti let ihned, jak budou dohodnuty podmínky", uvedly strany ve svém prohlášení zveřejněném na Kubě.

Rozhovory o ukončení nejdelší války v Latinské Americe, která od roku 1964 stála život na 260.000 lidí a miliony obyvatel přinutila opustit domovy, začaly v listopadu 2012. Letos v lednu bylo dohodnuto, že na odzbrojení povstalců budou dohlížet zástupci OSN a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC).

Témata:  Kolumbie FARC děti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy